• O Z N A M – distribúcia Ag samotestov (10.časť)

          • Vážení rodičia,
            V zmysle usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „Ministerstvo“), zverejneného v dokumente „Zelená otvoreným školám“, a na základe prejaveného záujmu o tieto Ag samotesty Vám oznamujeme: MŠVV a Š SR prostredníctvom Regionálneho úradu školskej správy v Nitre (Okresné úrady - poskytlo 5 ks samotestov na žiaka, ktorého rodičia potvrdili záujem testovať svoje dieťa.


            Distribúcia prebehne nasledovne: (5 testov na žiaka).


            Testy sa budú vydávať na základe prejaveného záujmu len zákonným zástupcom (rodičom) nahlásených cez Edupage od 06.02.2023. Odovzdanie a prevzatie Ag samotestov sa bude realizovať na základe dohovoru rodiča s príslušným triednym učiteľom (oproti podpisu pred vyučovaním alebo po skončení vyučovania).


            Výsledky testovania:

            (v zmysle usmernenie MŠVVaŠ SR „Zelená otvoreným školám“)

            Testovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby, v prípade opätovného výskytu ochorenia V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma.

             


            Mgr. Boris Holič, riaditeľ ZŠ s MŠ

          • Biológia netradične

          • Projektové vyučovanie sme využili pri upevňovaní učiva šiesteho ročníka- Bunka a jej štruktúry. Zadaním bolo vytvoriť 3D model bunky a jej častí s označením. Žiaci vytvorili veľmi pekné a nápadité modely z rôznych materiálov, ako napr. polystyrén, plastelína, kartón, vata, plast, lego stavebnica...

            Niektoré modely buniek boli dokonca jedlé- obložený chlebíček či rohlík. Najväčší úspech mal marcipánový model v 6.B triede, ktorým žiačka vyčarila sladký úsmev na tvári spolužiakov, keď ho nakoniec spolu zjedli.

            Modely sme dali na výstavku do vitrín na chodbe školy. Šiestaci zase nesklamali a potešili svojou fantáziou a zanietením pre biológiu.

          • Ľudová rozprávka na záložkách

          • Naša školská knižnica, ktorá je súčasťou školskej klubovne, po rokoch pandémie opäť privítala mladších čitateľov z radov žiakov školy, aby sme si spoločne vyhodnotili záložky, ktoré vytvorili v rámci projektu ,,Záložka do knihy“. Aktivita bola vyhlásená  pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc a Medzinárodného dňa školských knižníc. Témou bola ĽUDOVÁ ROZPRÁVKA a úlohou žiakov bolo vytvoriť záložku, na ktorej bude zobrazená niektorá ľudová rozprávka. A tak žiaci s pani učiteľkami listovali knihami, čítali, sledovali, rozprávali si rozprávky, ktoré ich inšpirovali k vytvoreniu nádherných záložiek. Vytvorené záložky tvoria výzdobu školskej knižnice a ja verím, že i takouto formou sa budú žiaci približovať ku knihám a vytvárať si k čítaniu trvalý vzťah. Lebo kniha potrebuje nielen záložku, ale hlavne dobrého čitateľa.

          • Lyžiarsky kurz 2023

          • Po úspešnej ceste do dedinky Telgárt, sme sa smelo pustili do lyžovania, po troch dňoch skúšania a učenia sa základov lyžovania to hravo zvládame. 

            Okrem samotného lyžovania realizujeme aj voľnočasové aktivity, o zážitky rozhodne nie je núdza. 

            Urputne pracujeme na zdokonaľovaní samotného lyžovania a zároveň sme sklamaní, pretože vieme, že čas na lyžiarskom kurze sa nám neúprosne kráti. 

            Pozdravujeme domov. 

            Účastníci lyžiarskeho kurzu

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz 2023.

            Dlho očakávaný lyžiarsky výcvik sa uskutočnil v dňoch 16.1. do 20.1. Dlho očakávaný bol hlavne preto, že na lyžiarskom výcviku naša škola z dôvodu pandémie Covid- 19 nebola 2 roky, preto prednosť dostali žiaci 8. a 9. ročníka.
            Lyžiarskeho výcviku sa dokopy zúčastnilo 47 žiakov z našej školy. Počas celého kurzu sme rozhodne nezaháľali, každú chvíľu strávenú v Telgárte sme sa snažili využiť na naučenie či zdokonalenie v lyžovaní, no nebola núdza aj o zábavu.
            Všetci účastníci si kurz užili, o čom svedčia aj najbližšie riadky našich žiačok z 8.B Sally a Laury:
            „Po rokoch čakania prišiel pre nás všetkých deň „D“. S jednou medzizastávkou sme to hravo zvládli do dejiska nášho kurzu- Telgártu, po vybalení sa sme si to nasmerovali rovno na svah.
            Podľa dovtedy získaných zručností nás učitelia rozdelili do 4 skupín od začiatočníkov po pokročilých. Každé ráno sme mávali rozcvičku o 7:30, čo sa nie každému z nás páčilo, no nemali sme na výber. Vo večerných hodinách býval spoločný program v spoločenskej miestnosti no mohli sme využívať aj stolný tenis či stolný futbal.
            Ako dni ubiehali, tak všetci žiaci naberali potrebné zručnosti a istotu na lyžiach, čoho výsledkom bolo, že všetci sme zvládli ísť na vleku či spustiť sa dolu kopcom.
            Veľký zážitok pre nás všetkých bolo večerné lyžovanie, pretože takmer hodinu sme mali celý svah iba pre seba, a tak sme si mohli do sýtosti zalyžovať.
            V záverečný deň nám učitelia pripravili súťaž v slalome, po ňom sme sa rozlúčili so snehom a v podvečerných hodinách úspešne dorazili do Palárikova.“

          • Športujeme s úsmevom a radosťou

          • Dňa 21. decembra 2022 sa na Základnej škole s materskou školou Karola Strmeňa uskutočnilo športové podujatie Športujeme s úsmevom a radosťou. Realizované bolo s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja z dotácie poskytovanej na šport a dofinancované zo školských zdrojov. 

            Pripravili sme pre žiakov športové aktivity, kde mohli rozvíjať pohybové schopnosti, ktoré sú predpokladom efektívneho osvojenia pohybových zručností. Netradičnou hrou Ringo žiaci rozvíjajú vlastnosti potrebné pre človeka v dnešnom živote - postreh,rýchlosť reakcie ,vôľu ,obratnosť a fyzickú kondíciu. Zmyslom inovatívnych športových hier sú spoločné zážitky,spoločná radosť a nasadenie. Zaradením súťaží agility podporujeme rozvoj osobnosti ,možnosť sebarealizácie zameranú na upevňovanie zdravia, zvýšenie telesnej zdatnosti.

            Cieľom  športového podujatia Športujeme s úsmevom a radosťou bolo, aby žiaci mali radosť zo športovania a vytvorili si pozitívny vzťah k športu.

             

          • Vianoce prichádzajú...

          • Vianočné trhy v Palárikove sa zakončili vystúpením našich folkloristov o 16.30 hod., keď cih vyzval Pavol Révai, ktorý odmoderoval celý deň. Potom deti vystúpili aj s vianočnými piesňami, ktorými vyčarovali krásnu sviatočnú atmosféru. 

            V nedeľu 18.12. 2022 si vystúpenie zopakovali v kultúrnom dome na Vianočnom koncerte vďaky. Pripojili sa i deti zo školského klubu detí - Piráti a Šikovníci a žaici 9. A, ktorí zatancovali spoločenské tance.   

          • Advent v podaní žiackeho parlamentu

          • Žiacky parlament začal od oktobra veľmi aktívne pracovať. Okrem bežného hodnotenia poriadku v triedach pridávali bodíky aj za halloweensku, i za viannočnú výzdobu. Zorganizovali nejdedno podujatie. Teraz žiačky 7. B triedy pripravili pre 2. stupeň prezentáciu lo advente. Vybrali najdôležitejšie symboly Vianoc a adventu a pekne ich vysvetlili spolužiakom. Adventný veniec, adventný kalendár, barborky, vianočný stromček a betlehem boli hlavné pojmy z prezentácie. 

            Za krásne pripravenú akciu patrí poďakovanie žiačkam: Alžbete Kuciakovej, Sáre Krehákovej  a ich pomocníkom: Andrei Lelovskej a Adamovi Klučkovi. 

            S. SLivoňová

          • Nezabúdame na Strmeňa

          • Dňa 21. decembra 2022 sa na Základnej škole s materskou školou Karola Strmeňa uskutočnilo podujatie Nezabúdame na Strmeňa. Bolo realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja z dotácie poskytovanej na kultúru a dofinancované zo školských zdrojov. 

            Žiaci 2.stupňa sa v krásne predviančoné doobedie zhromaždili v Pamätnej izbe Karola Strmeňa. S pani učiteľkami si vypočuli literárne pásmo zo Strmeňových básní a po ňom ich pani učiteľka Slavomíra Slivoňová oboznámila so životom nášho rodáka podľa jednotlivých posterov, plagátov, ktoré podrobne znázorňujú jednotlivé etapy jeho života. Využila obnovené plagáty, ale aj celkom nové plátno, doplnené novými udalosťami po smrti K. Strmeňa - napr. inštalácia pamätnej tabule jeho spolužiakmi. Potom žiaci siedmeho ročníka zostali na literárnych dielňach a pracovali so Strmeňovými básňami. Pracovali s pomôckami a knižkami, ktoré sa tiež zakúpili v rámci projektu. 

            Pamätná izba K. Strmeňa trošku pookriala, zmodernizovala sa a dúfame, že sa bude často využívať na literárne podujatia. 

            S. Slivoňová

          • Medové okienko

          • V tomto predvianočnom čase sme sa s deťmi rozprávali o mede, ktorý neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Žiaci dostali rady, prečo kúpiť kvalitný a poctivý med priamo od včelára. Ako ho používať, aby sme nezničili jeho liečivé vlastnosti. Spomenuli sme rôzne druhy medu a prečo sa nebáť skryštalizovaného medu. Po týchto užitočných radách si deti pochutnali na medovníkoch, ktoré upiekli šikovné žiačky ôsmeho a deviateho ročníka na školskom krúžku. Tejto peknej medovej akcie sa zúčastnili žiaci 5.-9. ročníka tesne pred vianočnými prázdninami.

          • A predsa prišiel Mikuláš!

          • Nič nie je nemožné! A keď poslúchate, príde predsa aj Mikuláš! Akoby to bolo, keby nás obišiel?! A tak 6. decembra navštívil opäť aj našu základnú školu  a jej žiačikov z prvého stupňa a ich starších spolužiakov z druhého stupňa.  Výnimočne začal od tretiakov, ktorí neskôr odišli na zimný štadión do Nových Zámkov, potom prechádzal prvácke, druhácke triedy, kde sa naňho všetci veľmi tešili a všetky triedy si preňho nacvičili kratučký program. Cez druhú a tretiu hodinu navštívil i druhý stupeň a tam mali viac roboty čerti. Svoju púť ukončil v štvrtom ročníku, pretože títo žiaci sa najprv dobre vykorčuľovali, a tak si svoje sladké odmeny zaslúžili viac ako iní.

            Mikuláš deti pochválil a anjel mu pomáhal rozdávať balíčky a šťavnaté zdravé jabĺčka, no nezbedník čert chcel obdarovať hlavne seba, keď sa pokúšal ukradnúť nejaké dobrôtky. Našťastie sa mu to nepodarilo a každý žiak dostal, čo mu patrilo. Mikuláš ďakuje svojmu hlavnému sponzorovi: Združeniu rodičov pri ZŠ K. Strmeňa v Palárikove a za jabĺčka ďakuje Mgr. M. Rudinskému.

            Celá mikulášska delegácia sa už teraz teší na ďalšie stretnutie s detičkami z našej školy v budúci rok.

            Slavomíra Slivoňová

          • Skrátené vyučovanie

          • Oznamujeme Vám, že v dňoch 21.12.2022 a 22.12.2022 bude vyučovanie v skrátenom režime – vyučovací proces bude trvať do 11:45 hod, t.j. budú sa učiť prvé 4 vyučovacie hodiny.

            Činnosť ŠKD bude v dňoch 21.12.2022 a 22.12.2022 v nezmenenom režime.


            Mgr. Boris Holič
            riaditeľ ZŠ s MŠ 

          • OZNAM o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu ZŠ


          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Karola Strmeňa Palárikovo oznamuje, že z dôvodu výskytu akútnych respiračných ochorení a chrípke podobných ochorení bude prerušený výchovno-vzdelávací proces od 14. 12. 2022 do 20. 12. 2022 vrátane na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch, oddelenia epidemiológie.


            Všetci stravníci budú automaticky vyhlásení z odberu stravy.


            Krúžková činnosť je počas tohto obdobia pozastavená ako aj činnosť ŠKD.


            Vyučovanie sa začína dňa 21. 12. 2022


            Mgr. Boris Holič, riaditeľ školy 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do krásnej charitatívnej akcie: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

            Žiaci a rodičia hneď reagovali na výzvu a posielali do školy v taštičkách alebo hneď v krabičkách niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, mäkké, niečo voňavé, niečo zo srdca a niečo pre zábavu. Žiaci na výtvarnej výchove vyrobili krásne vianočné pozdravy a všetko pomáhali staršie žiačky baliť do krabíc od topánok. Keď to mali, zberná osoba pani M. Prehodová  pridelila balíky našej školy do Hospicu sv. Františka z Assisi v Palárikove.  A keďže sa nám podarilo vytvoriť až 88 darčekov pre babičky alebo deduškov, zvyšné sa zaniesli do ďalšieho domova pre seniorov.

            Delegácia z našej školy sa vybrala teda začiatkom decembra do nášho hospicu, aby odovzdala vianočné krabičky. Privítali  ich pracovníčky hospicu, ktoré vyjadrili srdečnú vďaku i za všetkých klientov.

            Nech teda láska z krabíc od topánok a od našich detí i rodičov poteší známych i neznámych starkých, nech im rozžiari tvár a spraví im krásne Vianoce!

                                                                                                                                              Slavomíra Slivoňová

          • Pytagoriáda 2022

          • Dňa 7.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda pre 3. a 4. roč. 
            Žiakom sa darilo vynikajúco, pretože z 12 zúčastnených tretiakov bolo 8 úspešných riešiteľov (O. Huska, T. Cvik, J. Huska, M. Šallai, D. Lajda, K. Páleš, B. Lintnerová, M. Tomšík) a z 15 štvrtákov bolo 6 úspešných (T. Derňárová, A. Husková, P. Krížová, V. Kaločay, L. Pintérová, Szilágyi). V tomto termíne sa zúčastnili na súťaži aj žiaci piateho ročníka a úspešní boli Samuel Tarkulič a Marek Hotár (5.B).

            Starší žiaci písali spomínanú matematickú súťaž 8. 12. 2022. Úspešní riešitelia zo šiesteho ročníka boli Lukáš Vančo (6.B), Filip Klučka (6.A) a Christián Remenár (6.A). Zo siedmeho ročníka bol úspešný riešiteľ Alex Hatina zo 7.B a z ôsmeho ročníka Bianka Vitková  (8.A).
            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a želáme veľa úspechov v okresnom kole. 

          • Lukáš Vančo – deviaty v celoslovenskom finále cezpoľného behu

          • Slovenský atletický zväz v spolupráci s atletickým klubom AC Nové Zámky a s finančnou podporou spoločnosti BYTKOMFORT, energetický, bytový a objektový manažment s.r.o. Nové Zámky zorganizoval 4.11.2022 na  Sihoti v Nových Zámkoch DETSKÝ ŠTAFETOVÝ KROS.

            Zúčastnil sa ho náš žiak Lukáš Vančo. Družstvo, v ktorom štartoval, obsadilo 1.miesto v staršej vekovej kategórii  (žiaci narodení v r. 2011 -2013).

            Staršia kategória si zabezpečila účasť v celoslovenskom finále počas M SR v cezpoľnom behu 19.11.2022 v Dubnici, kde obsadil 9.miesto.

            Lukášovi gratulujeme a prajeme ešte mnoho športových úspechov.

            PaedDr. Miroslava Tóthová

          • iBobor 2022

          • V roku 2004 založila profesorka dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž, ktorej symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Žiaci ju riešia online postupne v rôznych kategóriách. Žiaci základných škôl súťažili v kategóriách: drobci: 2.-3. ročník ZŠ, bobríci: 4.-5. ročník ZŠ, benjamíni: 6.-7. ročník ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia, kadeti: 8.-9. ročník ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia.

            Tento rok súťaž prebiehala začiatkom novembra. Dňa 7.11.2022 ju riešili žiaci 2. a 3.ročníkov. Na našej škole sa ich zúčastnilo spolu 25 žiakov, z toho bolo 19 úspešných  - A. Petrániová, J. Huska, M. Šallai, V. Molnárová, D. Lajda, K. Páleš, T, Cvik, M. Slivoň, K. Markusek – všetci z 3.A, L. Palacková z 3.B,  N. Tantošová, M. Jančár, D. Žirková, T, Lachová, T. Hrubá, Z. Citsoňová, T. Zálešák, M. Machová – z 2.A, L. Juríková z 2.B.

            Dňa 11.11.2022 sa konala súťaž pre 4.a 5. ročník, kde sa zúčastnilo 12 žiakov a 5 žiakov bolo úspešných: A. Husková zo 4.A a D. Husková z 5.A, V. Kaločay, L. Szilágyi, L. Pintérová zo 4.B.

            V súťaži kadetov sa zúčastnilo 9 ôsmakov a deviatakov, z ktorých bol úspešný jeden – Peter Hajdu.
            Všetkým úspešným riešiteľom  blahoželáme. 

          • Kurz korčuľovania

          • Od 9.11. do 6.12.2022  žiaci 1.- 4. ročníka absolvovali kurz korčuľovania na zimnom štadióne v Nových Zámkoch. Vedúci kurzu bol náš telocvikár Mgr. Tomáš Fiala a ďalšími inštruktormi boli jeho kolegovia zo zimného štadiónu Mgr. K. Hariš a P. Cseres. 
            Žiaci boli nadšení, veľmi sa tešili na každý deň na štadióne. Tam im vypožičali prilby aj korčule, ak nemali žiaci svoj výstroj. Im už zostalo len dobre sa obliecť a prísť s dobrou náladou. . Ľadoví muži sa im trpezlivo venovali, vysvetľovali a ukazovali, ako na to. Mnohí sa naučili základy korčuľovania a zasa mnohí sa v korčuľovaní zdokonalili. Bola to veľmi vydarená akcia, hlavne prístup inštruktorov k deťom. 
            Preto veľké poďakovanie patrí hlavne pánovi učiteľovi Tomášovi Fialovi, ktorý všetko vybavil, a tiež Združeniu rodičov pri Základnej škole K. Strmeňa, ktoré zabezpečilo dopravu autobusom na a zo zimného štadiónu.
                                                                                                                                                 Apolónia Jančárová