• Deň Zeme na 1. stupni

          • Aj žiaci 1. stupňa si tento rok pripomenuli Deň Zeme o deň skôr. V piatok ráno sme sa všetci z 1.- 4. ročníka stretli, aby sme si povedali, akýže to sviatok oslavujeme a prečo sme oblečení v odtieňoch zelenej, hnedej a modrej. Rozdelili sme si materiál na eko aktivity a vysvetlili sme si priebeh dňa. Počas vyučovania deti v triedach riešili rôzne ekoúlohy z matematiky, slovenského jazyka i prírodovedy. Žiačky z 3.B triedy zarecitovali báseň Deň Zeme v školskom rozhlase. Pripravené boli na výsadbu tri plné debničky rastlín a tri veľké vrecia nového substrátu. Žiaci z každej triedy vysadili rastlinky do betónových hrantíkov umiestnených pri schodoch pri druhom vchode do budovy ZŠ. Všetky deti pracovali s radosťou a úsmevom. Vedeli, že onedlho sa kvietky rozrastú a budú skrášľovať školu. Týmto sa chceme poďakovať za substrát p. M. Šallaimu z Alberi centra a p. J. Klučkovej z Bánova za všetky rastlinky. Deti ešte vyzbierali odpad z areálu ZŠ. Deň Zeme sme ukončili stretnutím pred vchodom do budovy, kde predstavili svoje eko plagáty a vrecia s nazbieraným množstvom odpadu. Plagáty sú vyvesené na spojovacej chodbe k telocvični, aby inšpirovali všetkých okoloidúcich k ekologickému prístupu k vode, energiám, ovzdušiu, prírode, zdravému stravovaniu a pohybu. Všetky deti aj triedne učiteľky boli šťastné a veľmi hrdé, akým spôsobom pomohli svojej Zemi.

            Mgr. Eva Porubská

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.apríla. My sme ho oslávili v malom predstihu už v piatok, a to hneď viacerými aktivitami. Pred školou nás vítali zavesené  heslá na kartónoch, ktoré vystihujú náš prístup v škole – pestujeme, šetríme vodu a energie, separujeme a podobne. Žiaci na prvých hodinách tvorili pútavé práce na nepotrebné kartónové krabice, ktoré sme doniesli z COOP Jednoty. Každá bola vyzdobená jednou z tém, ktoré mali na letáčiku ku Dňu Zeme. Všetky boli potom súčasťou inštalácie na chodbe v škole, ktorá bola charakteristická svojou variabilitou. Aj takýto kartónový odpad u nás našiel ešte využitie. Ďalšou aktivitou bolo vysadenie krásnych kvietkov do záhonov pred budovou školy, ktoré hneď rozjasnili prostredie priamo pred vchodom.

            Potom sa naši žiaci pričinili a pomohli k väčšej čistote v našom okolí. So svojimi triednymi učiteľkami vyzbierali odpad v našej dedine a v dobrej nálade ho odniesli pred bránu školy alebo ho ponechali na stanovištiach v obci, kde ho po dohode so starostkou obce vyzdvihli pracovníci technických služieb. Niektoré triedy sa hrdili veľkým počtom vyzbieraných vriec odpadu, dokonca sa zamýšľali nad založením ekologického krúžku.

            Okrem iného sa žiaci tešili, že tento školský deň je iný ako tie bežné a zároveň sa ešte aj veľa naučili. Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a len prostredníctvom společného úsilia ich musíme chrániť. Nielen pre nás a naše budúce generácie, ale aj pre všetky živé bytosti na tejto Zemi.

          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa naša ZŠ s MŠ K. Strmeňa Palárikovo po dlhšej pauze opäť zapojila do dobrovoľnej finančnej zbierky OZ Ligy proti rakovine – Deň narcisov, ktorá slúži na financovanie liečby a ako pomoc onkologickým pacientom.

            V tento deň si žiaci, dobrovoľníci obliekli biele tričká „Ja som“ a s elánom sa pobrali do ulíc obce, jedna skupinka bola po celý čas v priestoroch školy a ponúkala kvetinky rodičom, žiakom a zamestnancom školy. Počas doobedia sa im všetkým podarilo vyzbierať krásnych 665,- €. Veríme, že vyzbierané peniažky uľahčia život všetkým ľudom, ktorí s touto zákernou chorobou bojujú.

            Ďakujem mojim dobrovoľníkom zo 7. ročníka Dáške a Saške, z 8. ročníka Laure, Simonke, Maxovi, Martinovi, z 9. ročníka Adelke, Stellke a našim bývalým žiakom Ivanke, Nikolke a Lukášovi.

            O rok sa stretneme v uliciach obce znova.

            Mgr. Petra Ivaničová

          • Apríl - mesiac lesov

          • Pri príležitosti mesiaca lesov sme na škole robili viaceré aktivity, aby sme si pripomenuli význam lesov a ich nenahraditeľnosť. Lesy zásobujú našu planétu čerstvým vzduchom, čistia ovzdušie od nečistôt, pohlcujú prach a rádioaktivitu. Zadržujú vodu v krajine a čistia ju. Dôležitou funkciou je, že upravujú teplotu a vlhkosť v krajine. Sú domovom rôznych rastlín a živočíchov, ktoré sú na nich závislé. Žiaci pochopili nutnosť citlivého správania sa k lesom, ich význam pre nás a potrebu ochrany.

            Na hodinách biológie a geografie si robili kvízy o lesoch a rozprávali sa o ich dôležitosti pre planétu aj pre nás. Zdôraznili sme zdravotné benefity, ktoré prináša pobyt v lese a celkovo v prírode.

              Výtvarne krásne spracovali tému lesy a vystavili sme práce na chodbe školy. Technické aj estetické spracovanie zaujalo všetkých okoloidúcich, ktorí obdivujú ich práce. Do témy sa zapojili aj družinári a vytvorili pekné  koláže lesných zvierat, ktorými si vyzdobili družinu. Všetci zapojení ukázali svojim úsilím veľkú lásku k lesným zvieratám a rastlinám. Sú našou nádejou k zmene v lepší a krajší svet. 

          • Kolekcia oblečenia

          • Máme pre Vás skvelú novinu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zspalarikovo/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 27.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  


            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy 

          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody sme si pripomenuli 22. marca odetí do oblečenia všetkých odtieňov modrej farby. Nakoľko tento sviatok pripadol na deň celoslovenského testovania deviatakov, deti prvého až štvrtého ročníka si pozreli pútavé prezentácie v triedach. Počas zaujímavých vyučovacích hodín boli činnosti detí spojené s tematikou vody a ochrany tejto najzdravšej a nenahraditeľnej tekutiny na Zemi.

             

            Mgr. E. Porubská

          • Veľkonočný výlet do Bojníc

          • Po veľkonočných sviatkov, kedy sme sa všetci prejedali dobrotami sme sa Cestou necestou s Pirátmi vybrali na výlet do Bojníc. Cesta autobusom sa niesla v dobrej nálade a ani sme sa nenazdali a už sme vystupovali v Bojniciach. Keďže náš pôvodný plán, vyviesť sa vláčikom k vyhliadke stroskotal, lebo vláčik nepremával, tak náš zlatý ujo autobusár nás vyviezol okolo DINOPARKU priamo k oblakom. Tam sme si zdola pozreli vyhliadkovú vežu, deti sa pohrali na ihrisku a cestou späť k autobusu, ktorý nás odviezol pod Bojnický Zámok, sme sa zastavili v Dinoparku. Pre deti to bol neuveriteľný zážitok. Dinosaury boli v životných veľkostiach, dokonca niektoré boli znázornené aj pri bitke. Po skoro hodinovej návšteve dinosaurov sme sa konečne dostali k autobusu a ním aj do ZOO.

            V ZOO sa deťom náramne páčilo. Ich nadšenie zo zvierat nemalo konca kraja. Samozrejme, že najviac ich zaujímali plazy, medvede, slony a mačkovité šelmy. Deti tajne dúfali, že sa im podarí zazrieť aj vlka, no to sa žiaľ nikomu nepodarilo. V ZOO sme si užili veľa zábavy. Ani sme sa nenazdali a bol čas odchodu.

            Príjemne unavení,  plní zážitkov a nabalení suvenírmi a rôznymi drobnými darčekmi sme vyrazili na cestu domov. Aj tentokrát nám cesta rýchlo ubehla. Cestou nás chytil príjemný dáždik, ktorý unavené detičky na chvíľku uspal.

            Výlet do Bojníc bol krásny záver veľkonočných prázdnin, ktoré sme si takto CESTOU – NECESTOU spríjemnili.

            Mgr. Mária  Bokrošová

          • Marec - mesiac knihy na 2. stupni

          • Ani na 2. Stupni sa žiaci nedali zahanbiť marcovými aktivitami a vytvorili priam majstrovské projekty.

            Naši najmenší – piataci mali za úlohu vytvoriť knižky rozprávok, v ktorých nechýbali obrázky, krížovky a rôzne tajničky. Vznikli veľmi pekné a originálne dielka.

            Šiestaci mali po prebratí témy o malých epických žánroch vytvoriť balady a bájky, z ktorých boli mnohé poslané do literárnej súťaže.

            Starší žiaci – siedmaci a ôsmaci – dostali náročnejšie zadanie, a to vytvoriť projekt o prečítanej knižke.

            Niektorým siedmakom to trvalo aj niekoľko mesiacov. Úlohou žiakov bolo nielen prečítanie knižky a následné vypracovanie projektu rukou na výkres (čo bolo podmienkou celého projektu), ale i zistenie, prečo autor napísal práve túto knižku. Zároveň sa snažili urobiť na svoje knihy reklamu, aby ich donútili prečítať aj ostatných. Na Deň učiteľov svoje klenoty odprezentovali pred šiestakmi, aby si vytvorili predstavu, čo ich čaká o rok. Na túto hodinu prijal pozvanie aj pán riaditeľ, ktorý žiakov pochválil a pani učiteľka ich odmenila sladkosťami.

            Ôsmaci sa najskôr venovali tvorivej činnosti, keď počas hodín literatúry písali ako Milan Rúfus alebo A. de Saint Exupéry svoje autorské modlitby. Medzitým už čítali svoju knižku ak ako aj siedmaci. Ich úlohou po prečítaní bolo tiež vypracovať projekty a odprezentovať ich pre svojimi spolužiakmi. Niketorí žiaci dokázali, že čítanie ich baví a vedia pracovať s písaným i hovoreným slovom a nestratia sa vo svete literatúry.

            Najkrajšie projekty postúpia do celoškolskej súťaže projektov, ktorá sa uskutoční v rámci Strmeňových dní 28.4.2023.

          • Marec - mesiac knihy

          • Mesiac knihy na 1. stupni

            Mesiac marec je už tradične venovaný aktivitám, ktoré podporujú záujem
            detí o čítanie - práci s textom, návšteve knižnice, besedám o knihách. 
            Žiaci 1.-2.roč.sa dňa 20.3. a žiaci 3.-4.roč. sa dňa 27.3. stretli so spisovateľom Michalom Slaničkom na našej škole, presne v našej školskej knižnici. Pán spisovateľ je autorom kreatívnej čítanky pre žiakov 1.-4.roč. ZŠ 
            SLEČNA MILEROVÁ A SPLNENÉ SNY, v ktorej okrem čítania deti nájdu množstvo poučných úloh na kreslenie, vyfarbovanie, logické hádanky a pexeso. Ďalšia čítanka je  PÁN VELIKÁN A SPLNENÉ SNY, ktorá je jedinečnou
            pomôckou zameranou na rozvoj čítania s porozumením.  A v takomto duchu sa nieslo celé stretnutie. Žiaci boli veľmi aktívni, výborne pracovali s textom formou otázok a odpovedí súťažne. Na záver bolo vyhodnotenie súťaží a najlepší boli ocenení. Žiaci si mohli zakúpiť knihy s venovaním a podpisom od autora. 

            Posledný marcový týždeň naše aktivity pokračovali návštevou miestnej knižnice v DK. Žiaci 1.roč. sa zapísali do knižnice a prezreli si jej priestory a žiaci 2.-4.roč. mali rôzne aktivity o prečítaných knihách formou súťaží. 
            Za stretnutia so spisovateľom a za aktivity v knižnici patrí veľké poďakovanie pani M. Slažanskej.

             Mgr. A. Jančárová

             

             

          • Piekli sme na slovenčine

          • Osnovy slovenského jazyka v siedmom ročníku predkladajú vyučujúcim ako učebnú látku dynamický opis. V rámci nej sa počas vyučovania gramatiky siedmaci vybrali piecť do cvičnej kuchynky, aby si lepšie osvojili a zapamätali nové učivo, keďže zápis receptov tiež patrí do dynamického opisu.

            Zohnali si suroviny, v utorok zamiešali prvé pagáčiky a v stredu išli na to. Niekto vaľkal cesto, iný krájal cesnak alebo strúhal syr. A zas iný musel poumývať riad. Skoro všetky deti sa zapojili do pečenia pagáčikov. Práca im išla od ruky a za 50 minút vznikli 3 druhy pagáčikov - smotanové s cesnakom, pizzové slimáky a cesnakové slimáky. Bol požitý zdravý medvedí cesnak, ktorý ochotne nazbierala siedmačka Veronika Tantošová v našom parku. Žiaci ponúkli aj pani učiteľky, ktorým malé osvieženie padlo vhod.

            Poslednou dôležitou úlohou bolo celý postup práce zapísať. Na vopred pripravené hárky žiaci zapísali jeden z troch receptov.  Podarilo sa im to a boli odmenení nielen chutnými pagáčikmi, ale aj dobrými známkami. 

            Slavomíra Slivoňová

          • Naše hviezdy- deviatačky

          • Dňa 24.marca sa uskutočnil 33.ročník vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Okresné kolo prebehlo vo Hvezdárni Hurbanovo. Dve naše deviatačky sa zúčastnili tejto súťaže. Pozostávala zo slepej mapy hviezdnej oblohy, kde museli identifikovať súhvezdie, napísať jeho latinský názov a medzinárodnú značku. Druhá časť bola riešenie a výpočty úloh z astronómie a posledná časť historický test. 

            V okresnom kole sa im podarilo umiestniť na 1.mieste- Stella Krištofová a 2.mieste- Adela Židuljaková. Získali pekné ceny- diplom, knihu a ďalekohľad. K úspechu gratulujeme a držíme palce na krajskom kole, ktoré bude v Nitre 24.apríla. 

          • OTVORENÁ HODINA PRE PREDŠKOLÁKOV v 1. ročníkoch ZŠ

          •   Dňa 30. marca 2023 sa v prvých ročníkoch ZŠ uskutočnili OTVORENÉ HODINY pre deti z MŠ, ktoré sa chystajú na zápis do 1. ročníka 2023/2024.

            Prítomní zažili atmosféru školy na vyučovacích hodinách u pani učiteľky Mgr. Lenky Marhevkovej v 1.A triede a Mgr. Marianny Hučíkovej v 1.B triede.

            Vyučujúce pani učiteľky predviedli hravou formou dosiahnuté výchovno–vzdelávacie výsledky, vedomosti s prvákmi v tomto období šk. r. 2022/2023.

               Do aktivít boli zapojené aj deti z MŠ, ktoré nás svojimi vedomosťami presvedčili, že sú pripravené na vstup do základnej školy.

               Ďakujeme všetkým zúčastneným za aktivitu, tvorivosť a spoluprácu. Tešíme sa na  ďalšie spoločné stretnutie pri zápise žiakov do 1. ročníka ZŠ.

            Dňa 4.4.2023 sa pani učiteľky Mgr. T. Hindická a Mgr. S. Hetnerovičová zúčastnili v MŠ

            otvorenej hodiny u Sovičiek a Lienok. Videli pracovať  budúcich prváčikov a veľmi sa

            im páčilo. Pani učiteľkám z MŠ patrí poďakovanie.

                                               Mgr. Marianna Hučíková a Mgr. Apolónia  Jančárová

          • Bee a reader

          • Dňa 28.3.2023 sa na našej škole opäť uskutočnila súťaž v anglickom jazyku „Bee a reader“. Žiaci si pripravili powerpointové prezentácie o knihe, ktorú majú najradšej. Celkovo sa do súťaže zapojilo 14 detí. Ako vyučujúci jazyka sme veľmi radi, že deti nezanevreli na knihy. Pevne veríme, že naši žiaci sa zapoja do súťaže aj v nasledujúcom školskom roku.

            5.A – Dorota Husková

            5.B – Boglárka Ozsvaldová

            6.B – Simon Bencz, Hana Krásna, Karol Markusek

            7.A – Alexandra Budišová, Nina Očadlíková, Daniel Noskaj

            7.B – Aležbeta Kuciaková, Ivana Berkešová

            8.A – Bianka Vitková, Ján Samaš

            8.B – Laura Szabóová

            9.A – Vanesa Otrubová

          • Oznam o prerušení prevádzky v MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ K. Strmeňa Palárikovo oznamuje rodičom, že so súhlasom zriaďovateľa bude v dňoch

            06. 04. 2023 a 11.04.2023 prerušená prevádzka v materskej škole.

            Prevádzka bude obnovená dňa 12.04.2023 

        • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi
          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

          • Výlety a exkurzie už v tomto školskom roku prebiehajú v normálnom režime, a tak sa žiaci ôsmeho a siedmeho ročníka pod vedením pána učiteľa T. Fialu zúčastnili  na exkurzii do Múzea holokaustu v Seredi. 

            Začali prednáškou lektora múzea, ktorý najprv spustil krátky film so spomienkami pani Heleny Weinwurmovej, ktorá prežila holokaust a robila osvetu, aby sa už nikdy hrôzy genocídy nezopakovali: „Volám sa Helena Weinwurmová a dala som si sľub. Chcem svoje prežité hrôzy a útrapy mladého dievčaťa z obdobia druhej svetovej vojny realisticky vykresľovať mladým generáciám, aby sa nikdy nezabúdalo. Nech sa to už nikdy neopakuje. Nikde a nikomu!“

            Po filme spravil lektor svojim poslucháčom prehľad histórie, ktorá súvisela s vyhladzovaním Židov na pozadí 2.svetovej vojny.  Zvlášť sa zameral na našu vybranú tému o útekoch z koncetračných táborov. Priblížil 2 postavy: Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera. 

            V ďalšej časti si žiaci s lektorom prešli sprístupnené "ubikácie".  Zaujímavým výkladom ich  sprevádzal približne 1,5 hodiny a dalo by sa, veru, ešte dlho rozprávať a počúvať...  

            Múzeum holokaustu nesklamalo ani žiakov, ani učiteľov. Je tým miestom, ktoré by mal každý vzdelaný človek vidieť, aby nikdy nedopustil bývalé hrôzy holokaustu... 

             

            Slavomíra Slivoňová

            ,