• Slávik Slovenska 2024

          • Zaspievaj slávičku,v zelenom hájičku

            a ja si zaspievam cestou po chodníčku.

            Dňa 22.4.2024 sa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA.

            1.kategória:

            1.miesto: Ladka Koromházová (2.A)

            2.miesto: Nelka Tatayová (3.B), Viktorka Karasová (1.B)

            3.miesto: Simonka Juríková (1.A)

            Školské kolo 2. a 3.kategórie sa uskutočnilo 25.4.2024

            2. kategória:

            1.miesto: Emma Kopanová (5.A)

            2.miesto: Lea Cudzišová (4.A)

            3.miesto: Tereza Derňárová a Viktória Petrániová (5.A) 

            3.kategória: 

            1.miesto: Diana Tantošová (9.A)

            2.miesto: Veronika Tantošová (8.B)

            3.miesto: Nela Szabová (9.A)

            Víťazkám blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za ich nadšenie a radosť pri spievaní ľudových piesní.                                                                               

            Mgr.A.Jančárová

          • Deň Zeme 2024

          • Aj Zem má svoj sviatok, a to 22.apríl, tento rok nám vyšiel na pondelok. Každoročne si ho na našej škole pripomíname rôznymi aktivitami. Inak tomu nebolo ani tento rok. Žiaci 2.stupňa sa zaoberali environmentálnymi témami, ktoré boli rôzne podľa ročníkov. Piataci mali tému naša dedina- naše prostredie, diskutovali a vytvárali poster, akoby mala vyzerať naša dedina a čo v nej nechcú. Šiestaci mali tému o chránených druhoch, význam ochrany a dôvod ubúdania korytnačky močiarnej. Vyrobili si pekné korytnačky a skrášlili si s nimi triedu. Žiaci siedmeho ročníka mali tému - biodiverzita, zahrali si pexesový turnaj s tematikou flóra a fauna,  vytvárali z odpadového materiálu rôzne zvieratká.  Naši ôsmaci upcyklovali zaváraninové poháre, do ktorých vytvárali miniekosystémy. Tie skrášlili náš oddychový kútik na chodbe. A šikovní deviataci vyrobili krásne hmyzie domčeky, tzv. hmyzie hotely z prírodnín, ktoré podporia biodiverzitu na školskom dvore a prilákajú chrobáky a opeľovače.

            Kedže tohtoročná téma Dňa zeme 2024 sú plasty, vybrali sa žiaci do ulíc našej obce . Tam už tradične vyzbierali  množstvo odpadu, ktorý je z väčšej miery práve plastový. Pri zbieraní odpadu zažili aj zábavu a ukázali, že sa neboja žiadnej roboty a čistota životného prostredia im nie je ľahostajná. Odpad v spolupráci s obecným úradom našiel miesto, kam patrí. A rozhodne to nie sú ulice našej dediny.

            Dôležité je myslieť na ochranu prírody nielen jeden deň, ale každý deň v roku.

          • DEŇ NARCISOV 2024

          • 18. apríla 2024 sa uskutočnila dobrovoľná zbierka pre onkologických pacientov, ktorú organizuje Liga proti rakovine a do ktorej sa zapojila aj naša Základná škola K. Strmeňa s materskou školou v Palárikove.

            Našim dobrovoľníkom sa v uliciach Palárikova a v priestoroch školy podarilo vyzbierať krásnu sumu 491,50 €.

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí kúpou malého žltého narcisu finančne prispeli do zbierky.

            Mgr. Petra Ivaničová

             

          • Deň vody a SmartBooks

          • 22. marec si každoročne pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Tento rok sme ho realizovali prostredníctvom inteligentnej cvičebnice SMARTBOOKS, na ktorú škola zakúpila licenciu. Plánujeme ju využívať aj v nasledujúcom školskom roku. Všetci žiaci školy si pomocou nej vyskúšajú, naučia sa a precvičia si, čo nevedia.

            Zadané im boli cvičenia na tému voda v predmetoch biológia, chémia a geografia. Triedy ročníkov 5 až 9 mali na vypracovanie úloh týždeň. Vyhrala trieda s najväčším percentom zapojenia sa žiakov - 8.B. Ich odmenou bol pitný režim vo forme minerálnej vody pre celú triedu na týždeň. Výhra bola zakúpená z prostriedkov ZRPŠ.

            Veľmi nás potešilo, že sa zapojili a súťažili všetky triedy. Zároveň sme radi, že využili tento systém učenia, ktorý je rýchly a ovláda všetky školské predmety. Pravidelným používaním môže viesť našich žiakov k lepším výsledkom a učenie sa stane zároveň hrou.   

          • Zápis žiakov do 1.ročníka

          • V dňoch 8.4. a 9.4. 2024.  sa v našej škole uskutočnil zápis detí predškolského veku do prvého ročníka ZŠ pre školský rok 2024/2025.

            Rodičia prichádzali od 14.00 hod. do škôlky, aby vyzdvihli svoje deti, s ktorými išli na zápis. Tu už čakali pani učiteľky z materskej školy, ktoré im pomohli prekonať trému.  Každému z detí sa individuálne venovali učiteľky prvého stupňa. Malí predškoláci ukázali, ako vedia počítať, kresliť, recitovať aj zaspievať. Na zápise bolo 30 detí predškolského veku.

            Škola nič neponechala na náhodu, a tak rodičia mali k dispozícii špeciálnu pedagogičku Mgr. Zuzanu Győriovú, ktorá im s učiteľkami prvého stupňa pomohla svojimi odpoveďami pri riešení problémov i obáv z nástupu ich detí do školy.

            Rodičia môžu byť na svoje deti právom hrdí. Predškoláci boli šikovní, tešili sa, že budú chodiť do školy. Budúcim školákom želáme, aby sa im v škole darilo.

            Tešíme sa na nich v septembri.

          • Marec - mesiac knihy

          • KNIHA - najlepší priateľ človeka. "K dobrej knihe treba dobrých čitateľov" - Victor Hugo.

            S touto myšlienkou sa riadime aj my na našej škole. Snažíme sa u žiakov vytvoriť pozitívny prístup k čítaniu kníh, preto každoročne navštevujeme so žiakmi knižnicu v Dome kultúry Palárikovo. Aj v tomto roku od 18.3. do 25.3.2024 sa prváci zúčastnili zápisu, pri ktorom dostali čitateľský preukaz a domov si niesli prvú vypožičanú knižku. Každá trieda dostala ako darček peknú encyklopédiu. Kvízu o prečítaných knihách sa zúčastnili naši druháci, tretiaci a štvrtáci. Úlohy spočívali v spoznávaní ilustrácií z kníh, pre druhý ročník to bola Danka a Janka, pre tretí ročník Trojruža a pre štvrtý ročník Junácka pasovačka. Žiaci 5.A sa zapojili tiež a počas návštevy knižnice spoznávali rôzne rozprávky podľa jednotlivých ilustrácií  z rozprávkových knižiek. V závere si prezreli knižnicu a mohli si zapožičať knižku, akú chceli. 

            V tomto týždni prebiehal aj DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN, ktorého sa zúčastnili všetci žiaci našej školy, spolu 277 detí a čítalo aj 11 učiteľov. 

            Od 18.- 27.3.2024 prebiehala BURZA KNÍH v knižnici školy, kde si žiacimohli zakúpiť, ale aj predať už prečítané knihy. Burzu navrhli a organizačne zabezpečili žiaci zo žiackeho parlamentu.

            Dňa 5.4.2024 našu školu navštívila spisovateľka EliškaTamaškovičová, ktorá so svojou malou pomocíčkou zahrala divadielko NA GAZDOVSKOM DVORE. Po skončení nasledovala práca s deťmi,ktorá spočívala  v priraďovaní výrokov k jednotlivým zvieratkám. V závere predstavila svoje publikácie - Mamičkine sivé oči a Kocúr nie je sliepka, ktoré si žiaci mohli prezrieť. 

            Žiakom siedmeho ročníka pani učiteľka dala za úlohu  vytvoriť projekt o svojej obľúbenej knihe. Vznikli nádherné diela, ktoré žiaci na hodinách literárnej výchovy odprezentovali.

            Žiaci 8.B čítali a podrobne rozoberali dielo od A. Saint-Exupéryho Malý princ, ktorý bol aj témou malej marcovej súťaže počas hodiny literatúry. Zároveň literárne dielo žiaci porovnávali s jeho filmovým spracovaním Piataci sa zapojili do mesiaca knihy tvorbou projektov. Najprv si povinne vybrali jednu rozprávkovú knižku, ktorú v priebehu mesiaca prečítali a vypracovali o nej krásny projekt. Tiež vznikli nádherné diela.

            Poďakovanie patrí M.Slažanskej z knižnice v DK za dlhoročnú spoluprácu so školou.                                                        Mgr.A.Jančárová

             

          • Návšteva predškolákov

          • Dňa 25.3. 2024  zavítali do prvých ročníkov našej školy predškoláci. Privítali ich prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si budúci prváci  mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Prváci deťom predviedli, čo všetko sa už naučili. A ani škôlkari sa nenechali zahanbiť. Svojimi znalosťami dokázali, že ich pani učiteľky z  MŠ na školu zodpovedne pripravujú. Hodina deťom ubehla  veľmi rýchlo, deti spoločne spoznávali písmenká, čítali slová, spievali, počítali. Prváci obdarovali predškolákov vlastnoručne vyrobenými darčekmi.  Deti odchádzali s úsmevom a so slovami, že sa do školy už tešia. Pani učiteľkám a  predškolákom ďakujeme za milú návštevu!

            Milé deti, s radosťou vás v septembri medzi nami privítame!

                                                                                                                  p. učiteľky  1. ročníkov

          • Riaditeľské voľno 12.04.2024

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ K. Strmeňa , Jána Ámosa Komenského 8, 941 11 Palárikovo oznamuje, že v súlade s §150 ods.5 Zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            Poskytuje

            z prevádzkových – organizačných dôvodov
            riaditeľské voľno v termíne 12.4.2024 ( piatok)

            V tomto termíne bude odstávka elektrickej energie. V čase riaditeľského voľna budú deti v ŠJ
            automaticky odhlásené z odberu stravy.

          • Zážitková hodina

          • Na ZŠ s MŠ Karola Strmeňa Palárikovo sme si minulú stredu (27.03.) urobili zážitkovú hodinu nemčiny s veľkonočným nádychom - žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka si otestovali svoje znalosti veľkonočných zvykov nielen naprieč Európou ale i celým svetom a taktiež si potrápili svoje hlavy logickými hrami. Všetky úlohy riešili s nasadením im vlastným, veď víťazov na konci čakala sladká odmena.

          • "Bee a reader"

          • Dňa 27.3.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo anglickej súťaže "BEE A READER". Žiaci mali za úlohu vypracovať powerpointovú prezentáciu na tému kniha. Nemali to vôbec jednoduché, pretože celá súťaž bola v anglickom jazyku. Naši žiaci sa držali fantasticky a aj tento rok dokázali, že sú veľmi šikovní a len tak ľahko sa nevzdajú. Súťaž bola prínosom a radosťou pre našich žiakov. 

            Menovite chceme poďakovať týmto žiakom:

            5.A - Laura Pintérová, Ema Kostelniková, Emma Koppanová, Amélia Husková

            6.B - Boglárka Ozsvaldová 

            7.A - Filip Klučka, Christián Remenár, Terézia Hrubá 

            7.B - Simon Bencz 

            8.A - Daniel Noskaj, Alexandra Budišová 

            8.B - Emma Molnárová, Ivana Berkešová, Alžbeta Kuciaková, Sára Kreháková

          • 22. marec – SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Dňa 22. marca 2024 sme si pripomenuli SVETOVÝ DEŃ VODY.

            V tento deň bol medzi žiakmi vyhlásený DEŇ V MODROM.

            Ráno sa stretli všetky triedy z primárneho stupňa vzdelávania na dolnej chodbe v hlavnej  budove školy. Zastupujúca koordinátorka ENV sa prihovorila k všetkým prítomným a deti zo 4.B triedy vystúpili s krátkym programom, ktorého hlavnou témou bola voda.

            Potom sme sa rozišli do svojich tried a počas vyučovania sme čítali, písali, počítali, spievali a maľovali s vodou. Niektoré deti absolvovali prírodovednú vychádzku do lokality BARINA/rybník. Cieľom vychádzky  bolo pozorovanie flóry a fauny v prírodnom spoločenstve vody.

            Vychádzka splnila svoj cieľ a keď sme sa vrátili do školy, osviežili sme sa sviežou vodou , ktorá nám uhasila smäd.

               Voda sa teraz stáva vzácnosťou. V našich končinách je dostatok pitnej vody samozrejmosťou. Ale je to tak na celom svete? Hodnota vody je oveľa viac ako jej cena. A preto si ju chráňme!

            Ď A K U J E M    V Š E T K Ý M   ZA   SPOLUPRÁCU!

                                          Zapísala: Mgr. Marianna Hučíková ,  zastupujúca koordinátorka EN

          • Folkloristky úspešné na speváckej súťaži

          • 15. marca 2024 sa zúčastnili žiaci z folklórneho krúžku na speváckej súťaži VIDIEČANOVA HABOVKA, ktorú v našom regióne organizovalo Regionálne osvetové stredisko v Nových Zámkoch a to v priestoroch KINA MIER. Našu školu reprezentovali 2 duá, 1 sólistka a skupina starších žiačok. Všetky spievali naše mederské piesne, ktoré boli vybrané z publikácie I. Szabóa S piesňou na perách a z CD nosiča Teče CIrgát prez Meder.

            Naše speváčky neopúšťali Nové Zámky s holými rukami. Duá: Tereza Derňárová a Emma Koppanová; Lea Cudzišová a Sofia Pernišová si odniesli bronzovú trofej, skupina striebornú trofej a naša najmladšia Lili P. Šubová sa nesmierne tešila zo zlatej trofeje. 

            Po vyhodnotení prebiehal odborný rozbor vedúcich súborov s trojčlennou porotou, kde sa snažili poradiť svojimi postrehmi. Deti sa v tom čase zúčastnili workshopu, ktorý bol, samozrejme, zameraný na ľudové hry. 

          • Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v streľbe zo vzduchovej pušky

          • 1.3.2024. Svätý Peter. Majstrovstvá Nitrianskeho kraja žiakov a žiačok ZŠ a OG v streľbe zo vzduchovej pušky. Výsledky: 2. miesto družstvo starších žiakov 3. miesto Veronika Tantošová - staršie žiačky, nástrel 262 bodov 3. miesto Martin Hotár - starší žiaci, nástrel 284 bodov 4. miesto Alžbeta Kuciaková 4. miesto Viktor Kaločay 8. miesto Maximilián Kollár Po úspešnej kvalifikácii na majstrovstvách okresu sme dnes boli zabojovať na majstrovstvách kraja. Decká bojovali ako draci , aj napriek veľkej konkurencii dokázali, že s Mederákmi treba rátať.